Hafif yük rafı bir diğer adıyla hafif (mini) rack raf sistemleri, yüksek yük taşıma kapasitesi gerektirmeyen, orta ve hafif olarak adlandırılabilecek yüklerin taşınması için kullanılan bir sistemdir. Herbir rafın yük taşıma kapasitesi yaklaşık olarak 300-350kg. civarındadır.
Hafif yük raf sisteminin özelliklerini kullanılacak malzemenin ebatları, ağırlığı ve depo alanının mimarisi belirlemektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak ölçüler ve malzeme kesitleri tespit edilmelidir. Hafif yük rafının en önemli özelliği ise montaj esnasında hiçbir bağlantı elemanının kullanılmamasıdır.
Sistem detayları ayaklar, traversler (yatay kayıtlar) ve raf tablalarından oluşmaktadır. Ayaklar 30x50mm ebatlarında, 2mm kalınlığında özel büküm DKP saçtan yada kutu profillerden oluşmaktadır. Şayet taşıtılacak yük ve raf derinliğinin fazla olması durumunda ayak kesitleri 30x70mm ebatlarında da olabilir. Ayaklar karşılıklı olarak ilave ara kayıtlarla birbirine bağlanarak tek bir ayak ünitesi oluşturulur. Ayaklar üzerinde travers kancalarının oturması için her 5cm.de bir delikler bulunmaktadır.
Hafif yük rafında traversler, üstten basmalı ve içten basmalı olarak iki farklı kesitte imalatı yapılabilmektedir. Burada anlatılmak istenen raf tablasının travers üzerine nasıl oturması gerektiği ile ilgilidir. Eğer traversler üstten basmalı yapılırsa raf tablası traversin üstüne oturmaktadır. İçten basmalı yapılması durumunda ise raf tablaları traversin içine oturmakta ve travers ile aynı kotta olmaktadır. Travers kesitleri 30x50mm ya da 40x60mm ölçülerindedir. Travers uzunlukları ise 90cm, 120cm, 150cm ve 180cm olup, modül ölçülerini oluşturmaktadır. Traverslerin iki ucunda kaynak ile bağlantısı yapılan 3 tırnaklı kancalar bulunmaktadır. Bu kancalar sayesinde traversler ayaklara oturtulur. Herhangi bir bağlantı elemanı kullanılmamaktadır.
Raf tablaları hafif yük rafında tek parça yada parçalı olarak yapılabilir. Bu detay yine taşıtılacak yük kapasitesine göre belirlenmektedir. Parçalı tablalar yükün yayılması açısından önemlidir. Tabla kalınlıkları 0,70mm, 1,00mm ve 1,50mm gibi farklılık göstermektedir. Parçalı tablalarda herbir rafın genişliği 30cm olup derinlikler değişiklik göstermektedir. Talep edilmesi durumunda raf tablaları suntalam olarak da imal edilebilir.
Hafif yük rafının tamamı elektrostatik toz boyama işlemi ile boyanmaktadır. Yağ alma ve pasivasyon işelmlerinden sonra boyama işlemine geçilerek 200 derecede ürün fırınlanır. Renk alternatifleri mevcuttur.